Nieuws

Heb ik straks nog pensioen?

Heb ik straks nog pensioen?

Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Er is een pensioenakkoord, maar wat betekent dit? Wanneer gaat uw pensioen in? Hoe hoog is het? Kunt u gekort worden in uw pensioen, met andere woorden: kan uw pensioen verlaagd worden als het een beetje tegenzit? En, het allerbelangrijkste: wat kunt u het beste doen om uw pensioen ook echt een pensioen te laten worden? Wat kunt u het beste doen om niet straks voor verrassingen te komen te staan als het te laat is?

Onderhoud
Hoe doet u dat met uw auto? Wacht u totdat u langs de weg komt te staan met pech? Met het risico dat u weggesleept wordt en in de hoge cabine van de gele takelwagen naar huis wordt gebracht? Of nog erger, uw auto is zo slecht onderhouden dat u een ongeluk krijgt en per ambulance verder moet? Dat hebben we in Nederland goed geregeld: met de APK. Het voorkomt niet alles, maar zo’n algehele periodieke keuring maakt het wel mogelijk te blijven rijden en ongelukken en pech te voorkomen. Waarom is zo iets er niet met betrekking tot uw financiële zaken? Als u te laat iets aan uw pensioen doet bijvoorbeeld, dan is het ook echt te laat. Waarom zou u niet jaarlijks een algemene financiële keuring doen, met een abonnement op Heurkens advies heeft u dit ondervangen. En liefst zo vroeg mogelijk mee beginnen, want wie op tijd begint kan nog veel regelen.

Uw pensioeninkomen
Terug naar uw pensioenvragen. Wat betekent het pensioenakkoord voor u? Het betekent in ieder geval dat er iets geregeld is voor de AOW en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Maar, er is nog niets vast geregeld voor het pensioen dat u van uw werkgever ontvangt. Wat hangt er in de lucht? We zijn ooit overgestapt van ‘maximaal 70% pensioen over het laatst genoten inkomen’ naar maximaal 70% over het gemiddelde inkomen in uw carrière. Dat scheelde nogal. Wie op het laatst 50.000 euro verdient en daar vervolgens 70% over krijgt, dus 35.000 komt er met een lagere belasting na pensionering relatief goed van af. Bij dat gemiddelde inkomen ligt dat anders. Niemand start zijn carrière meteen aan de top, iedereen begint laag en eindigt hopelijk hoog. Iemand met 50.000 nu is misschien begonnen met 25.000. Als je 70% neemt van het gemiddelde is dat 70% van 37.500. Dan hebt dus ineens een pensioen van 25.000 in plaats van 35.000. Scheelt 10.000. En dan nu de volgende stap, de plannen die er liggen: we gaan met zijn allen naar een beschikbare premiesysteem. Niet meer wat we aan pensioen krijgen staat centraal, maar hoeveel premie we inleggen. Dan hebben we dus geen vaste uitkering meer. Misschien is dat nog het meest ingrijpend van alles.

Aan de slag
U kunt dus niet meer rustig achterover leunen en jaarlijks bekijken wat uw pensioenfonds of verzekeraar als opgave van uw pensioen aan u stuurt. Die jaarbedragen zijn straks alleen nog maar een indicatie. Dan is het belangrijk om zelf wat meer aan de knoppen te zitten en uw totale financiële situatie meteen door te lichten. Misschien is het wel verstandig, in het licht van uw pensioensituatie, om meer af te lossen op uw hypotheek of zelf meer te gaan sparen of beleggen naast het pensioen van uw werkgever. Dan is dus handig om een abonnement te hebben op Heurkens advies. Zodat u financiële ongelukken zoveel mogelijk weet te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen. 

Terug naar nieuws