Nieuws

Het pensioen van Karel van Dam

Het pensioen van Karel van Dam

Pensioen is voor veel mensen een onoverzichtelijk speelveld. AOW, ja, dat komt van Vadertje Staat. Maar pensioen via de werkgever, hoe zit dat? Er komt toch een nieuw pensioenstelsel? Wat krijgt mijn partner eigenlijk als ik overlijd? En welke gebeurtenissen beïnvloeden mijn pensioen? Karel van Dam vertelt hoe hij zijn huidige pensioenplan ziet.

De opgebouwde aanspraken van Karel van Dam

“Hoi, ik ben Karel van Dam, 61 jaar. Als ik naar www.mijnpensioenoverzicht.nl ga, kan ik eerst bekijken hoeveel AOW ik straks ontvang. De site geeft een bedrag aan van € 9.930,- bruto per jaar. Boven dat bedrag staat ‘opgebouwd’. Dit snap ik niet precies, het lijkt niet veel, “straks maar eens aan mijn financieel planner vragen”.  Als ik verder kijk, zie ik één pensioenfonds staan. Dat kan kloppen. Toen ik een tijd geleden van baan veranderde, gaf mijn nieuwe werkgever de tip om mijn toen opgebouwde pensioen over te hevelen naar het pensioenfonds van hem.  Wel zo overzichtelijk.

Terug naar de website… Ik zie een bedrag staan van € 20.000,-. Bij de AOW staat een pensioenleeftijd van 67 jaar en bij het pensioenfonds 65 jaar. Hoe kan dit? En verder: als ik kom te overlijden ontvangt Mathilde, mijn vrouw, 70% van mijn pensioenbedrag. Zowel voor als na pensioendatum.” Is dit wel voldoende?

Wat betekent dit nu allemaal voor jouw AOW?

Beste Karel, jij krijgt net als alle andere Nederlanders die hun leven lang in Nederland hebben gewoond, een volledige AOW-uitkering. Mits je tussen nu en de leeftijd waarop je AOW gaat ontvangen nog in Nederland blijft wonen en verzekerd blijft. Het bedrag ópgebouwd’ dat je nu ziet staan, is het bedrag dat je zou krijgen als je WEL naar het buitenland vertrekt. Blijf je gewoon in Nederland, dan kun je (volgens de bedragen die nu in 2020 gelden) maximaal € 10.440,- per jaar aan AOW ontvangen. En dat bedrag verandert misschien nog een beetje omdat het jaarlijks wordt aangepast voor inflatie en je nog een jaar of zes te gaan hebt tot het moment waarop je AOW waarschijnlijk ingaat. We hanteren nu een pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar voor jou, maar de overheid moet dat nog wel exact bepalen. Dus, het bedrag onder ‘opgebouwd’ wordt waarschijnlijk nog wat hoger.

En voor het andere deel van je pensioen?

Het pensioen dat je via een pensioenfonds ontvangt kan ook stijgen als jij door blijft werken. Op dit moment heb je blijkbaar recht op € 20.000,- bruto per jaar aan ouderdomspensioen, vanaf 65 jaar. Anders dan AOW worden werknemerspensioenen opgebouwd met persoonlijke premies. Zou je nu stoppen met werken dan heb je € 20.000,- bruto per jaar opgebouwd.

En voor het partnerpensioen?

Verder krijgt je echtgenote Mathilde, een partnerpensioen van 70%, dus € 14.000,- bruto per jaar, wanneer jij komt te overlijden. De vraag is of dit voldoende is. Bovendien stellen we ons de vraag: hoe zit dat in het nieuwe stelsel? Als Mathilde straks maximaal 50% van het salaris van Karel mag ontvangen? Karel, je  verdient nu zo’n € 50.000,- op jaarbasis, dus Mathilde mag in de nieuwe systematiek maximaal € 25.000,- aan partnerpensioen ontvangen. Maar, is dat ook daadwerkelijk geregeld bij het pensioenfonds? Dat is een belangrijke vraag die ik als financieel planner graag zo snel mogelijk met je ga beantwoorden, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

En hoe zit het bij een echtscheiding?

Stel, jullie  gaan uit elkaar, wat betekent dit dan? Samen zouden jullie aan ouderdomspensioen van Karel € 20.000,- bruto per jaar ontvangen, plus AOW. Als jij, Karel, zou komen te overlijden zou Mathilde (volgens de oude regeling) € 14.000,- bruto per jaar ontvangen. Als jullie gaan scheiden krijgt Mathilde in principe de helft van het ouderdomspensioen mee (dus € 10.000,-) en het volledige partnerpensioen (€ 14.000,-).

Best wel een rekensom zoals je ziet, want er speelt veel mee. Een gecertificeerd financieel planner kan de kluwen ontwarren en je op weg helpen naar een financieel gezonde oude dag.

Wil jij graag advies over jouw pensioen?

Neem dan contact met mij op. Want ook jij hebt er recht op te weten waar je financieel aan toe bent!

Terug naar nieuws